Verwezenlijking

Vandaag deed ik alsof ik een boom was. Ik merkte het al direct toen ik vanochtend opstond dat ik deed alsof ik een boom was. Ik stond stil maar groeide door. Ik stond stevig geworteld in de grond en ik ging nergens heen.

 

Toen ik het aan mijn moeder vertelde vond ze dat ik belachelijk deed. Ze gaf me advies over hoe ik los kon komen uit wat zij noemde een ‘sleur’. Maar ik volgde haar advies niet op want ik vond dat zij belachelijk reageerde en bovendien had ze al veel vaker ongelijk gehad. Maar het kan ook zijn omdat ik niet precies wist wat het woord ‘sleur’ betekende.

 

In stilte nam ik de omgeving in mij op. Mensen in en uit, deuren open en dicht, woorden gezegd, gedachtes gedacht. Ik voelde de topjes van mijn vingers uitgroeien tot knopjes. De knopjes werden frisgroene blaadjes. Uiteindelijk ritselden mijn blaadjes goedgemutst in de wind. Ik voelde mij blijmoedig en opgeruimd, zo vanaf het punt waar ik stond! Ik kon alles overzien en heel ver kijken. Soms moest ik mijzelf streng toespreken toen bleek, dat ik op anderen neerkeek, maar verder voelde vandaag als een ijzersterke dag.

 

Toen de avond begon te vallen bedacht ik mij dat ik voor eeuwig een boom zou willen zijn. Veilig en stabiel op dezelfde plek, beschut tussen de bomen en de bladeren die ik zo goed kende. Ik zou weliswaar wat immobiel zijn, maar er was ook geen kans op onverwachte situaties, als je een boom was. Mijn wortels groeiden onvermoeid door en ik kon mij voorstellen dat ik inmiddels een behoorlijke vracht aan informatie had verwerkt en dat ik iemand was geworden. In stilte was ik gegroeid.

 

De dag erna ging ik de deur uit en deed ik alsof ik iemand anders was dan mezelf en dat viel behoorlijk tegen. Het voelde alsof ik gegroeid was, maar dat ik dit helemaal niet kon waarmaken.

 

 Ik besloot toen dat ik vanaf dat moment alleen nog thuis mocht groeien. De plek waar het zeker was dat ik gegroeid was. De enige plek waar ik niet in contact hoefde te komen met de buitenwereld, waar mensen konden ontkrachten dat het waar was. Daar hield ik niet van.