KUNST- EN CULTUUREDUCATIE

 

Kunst is voor mij een groot onderdeel van het leven en zou dit dus ook moeten zijn in het onderwijs. Ik doel hier met name op het doorlopen van een creatief (maak)proces. Hierbij kunnen leerlingen vele vaardigheden opdoen over zichzelf, de ander en de wereld. Zij komen dichter bij hun intuïtie, kunnen verschillende verbindingen leggen, leren kijken, luisteren, reflecteren, samenwerken. Hun verbeeldingskracht en fantasie wordt aangewakkerd.

 

In het theater zijn vele facetten van de kunsten terug te vinden. Ik geloof dan ook dat theater bij uitstek een geschikt plek is om jezelf te ontdekken. Waar liggen mijn fascinaties? Op welke manier uit ik mijn creativiteit? Dit kan uiteindelijk midden op de speelvloer zijn, maar ook ervoor als regisseur of achter de schermen als creatief brein of productionele duizendpoot.

 

Naast de vele vaardigheden die een creatief (maak)proces met zich meebrengen die voordelig kunnen zijn in de verdere ontwikkeling, vind ik het belangrijk dat de kunstvorm (in dit geval theater) het doel is an sich. Theater mag gewoon theater zijn, in al zijn pracht en plezier, en hoeft niet in de eerste plaats ontwikkeling te zijn. Een belangrijk onderdeel in kunsteducatie is voor mij spelplezier. Graag bied ik de kaders aan jong, jongvolwassen of volwassenen, om met enthousiasme en in een veilige omgeving te kunnen spelen met alles wat onze creativiteit ons toelaat. Hierbij is een gelijkwaardigheid in speler-maker het streven, tegenover de verdeling leerling/leraar.

 

Wil jij voor op jouw school in het PO of VO ook graag theater vanuit bovenstaande visie? Neem dan contact met me op!

 

Ik bied diverse workshops aan voor zowel leerlingen als leerkrachten, maar ik denk ook graag met je mee over een op maat gemaakt plan. Ik heb een groot netwerk aan kunstvakdocenten die mee zouden kunnen werken aan een kortstondig kunstproject op jouw school!

 

Zie ook mijn pagina over Project Kunstprik, een lesbrief die ik ontwikkelde voor het Primair Onderwijs. Project Kunstprik is vrij geïnspireerd op het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) voor het VO.