SPELERS GEZOCHT VOOR ABSURDE IONESCO-REMAKE 2-9-2019

 

MENEER SMITH             Hm (stilte).

MEVROUW SMITH        Hm, hm (stilte).
MENEER SMITH            Hm, hm, hm (stilte).
MEVROUW SMITH        Hm, hm, hm, hm (stilte).
MENEER SMITH            O, vast en zeker (stilte).
Vanaf woensdag 11 september start ik met het maken van een nieuwe voorstelling bij Theaterwerkplaats Haarlem. Ik ga werken vanuit het heerlijk absurdistische stuk 'Le cantatrice chauce' ofwel 'De kale zangeres' van een van mijn favoriete schrijvers Eugene Ionesco.
Koetjes en kafljes, etiquette en spreekwoorden. Bekkenbrekers, krantenkoppen en punchlines die nooit komen. In dit maakproces gaan we een gevecht aan met taal. We omarmen de menselijke behoefte om contact met elkaar te hebben door middel van woord. We zullen al gauw ontdekken dat dit kan leiden tot kortsluiting en miscommunicatie. En tot omgangsvormen die vrij dicht bij gestoord komen...
SPREAD THE WORD: WE ZOEKEN NOG SPELERS!!!
De repetities vinden plaats op woensdag van 19.30 tot 22.00u in het Wereldkindertheater in Klein Heiligpand. De voorstelling zal spelen op zaterdag 23 november 2019. Voor meer informatie en om je aan te melden klik hier.

 

 

 

 

EEN GROTE BENDE IN HET HAARLEMMERHOUTTHEATER 16-5-2019

 

In de afgelopen maanden werkte ik met toneelgroep Bende aan een voorstelling, losjes geïnspireerd op het boek 'Het raadsel van alles dat leeft'. Het resulteert in een voorstelling waarin (relatief) kleine mensen grote vragen stellen en de waarde van hun kennis en bestaan betwijfelen of gewoon juist accepteren. 

 

 

PUNTJE PUNTJE PUNTJE

 

Wij presenteren u: de Homo sapiens, ofwel de wijze mens!

Geëvolueerd vanuit pruttelend, sisselend slijm miljarden jaren geleden. Wijs geworden door de wetenschap en sterk geworden door gewoon hier te zijn, toch…?

Stapje voor stapje komen wij een beetje verder. Puntje voor puntje krijgen wij betekenis. Steeds meer weten wij en tegelijkertijd weten wij helemaal niets.

 

Wat moeten wij eigenlijk doen in de tussentijd? De tijd die is tussen fossiel en robot? Tussen eerder en later?

En wat zijn wij eigenlijk straks, nadat alle tijd is geweest?

 

Zeker weten wij eigenlijk niets; alleen dat wij geen vissen zijn.

 

Toneelgroep bende speelt een fragmentarische voorstelling over hoe klein of groot een mens kan zijn.

 

Spel: Nienke Smit, Diana Saarloos, Dewi Segaar, Sem Bezemer, Ronald van de Molen, Emily Brugman, Carla de Wit,

Lieke Augustijn, Merijn van de Vliet, Tessa Reedijk, Caroline Slikker

 

Concept & Regie: Merijn van Beusekom

 

 

24 mei – 25 mei – 26 mei 2019. Haarlemmerhouttheater te Haarlem. Voor meer informatie en kaartverkoop ga naar www.toneelgroepbende.nl

 

 

 

 

LANG, LANG GELEDEN... 15-3-2019

 

Er was eens, toen, heel lang geleden,

toen de klok nog niet tikte, in den beginne,

vele jaren geleden...Er was toen eens, op dat moment,

ergens in een ver, ver verleden,

in een land onduidelijk waar precies, (het kon ook gisteravond zijn)

er was toen, een flinke poos,

in die onbepaalde tijd, op die onbepaalde locatie

place and time unknown,

 

ongeveer een maand geleden, er was toen eens...

 

een groep jongeren in een bos

 

In de week van 19 t/m 23 februari zat ik, samen met theatermaker en artistiek leider van Roestvrij theater Leander Breen, in een boshuis in Diever. Binnen een week tijd maakten wij met tien jongeren een voorstelling. Met als enige uitgangspunt het thema 'tijd'. 

 

Een week keihard werken; workshops geven in spel, tekst schrijven en maken op locatie, leidde tot een fragmentarische voorstelling op prachtige locaties rondom het huis waar we verbleven. Met veel plezier en eigenheid liet de groep dit eenmalige schouwspel zien aan ouders, familie en vrienden op de laatste dag van het kamp. Het was een voorstelling over leven in het nu, hier, in het bos met z'n allen, genietend van de momenten met elkaar, tegenover de drukte die de tegenwoordige (indeling van) tijd met zich meebrengt. Stilstaan, rondkijken, ademen tegenover succes, tijdsdruk, de snelheid van het alledaagse. Een eigenwijze groep tussen 13 en 18 jaar die vertelden dat 'tijd eigenlijk ook maar iets is dat de mens verzonnen heeft'. 

 

Na een fantastische week en een prachtige voorstelling gaf de groep elkaar een knuffel en vertrok weer het bos uit, terug de stad in. Net als Leander en ik, in een auto volgepropt met decorstukken, kostuums, attributen en herinneringen. Een week van ongelofelijk veel plezier; van samen ontbijten, eten tot en met een bonte avond, maar vooral het uuurenlange buiten werken heeft mij opnieuw doen beseffen hoe heerlijk ik het vind om theater te maken op locatie en een jongere generatie dit ook te laten ervaren. Op naar volgend jaar!

 

Benieuwd naar meer foto's van het Roestvrij Theaterkamp? Klik hier

 

 

 

THEATERKAMP IN DE BOSSEN VAN DIEVER. MELD JE AAN! 28-12-2018

 

Al sinds ik zelf op kamp ging op de basisschool ben ik fan geweest van 'op kamp gaan'! Er is iets magisch aan met een grote groep mensen op een locatie zitten in the middle of nowhere.  Een plek en tijd waar je bent aangewezen op elkaar. Een korte, intensieve periode waar contact, activiteit en spel op de loer liggen en eigenlijk onontkoombaar zijn. Omringd door de natuur en weg uit stad, of vaste woonplek, slaat de verbeelding toe en kan er niets anders ontstaan dan een hele mooie tijd. Ik genoot al die jaren dat ik op kamp ging van de aanwezigheid van mijn klasgenoten, de prachtige omgeving van een bos of heide, en keek met groot ontzag naar kampleiding die het ene maffe spel na het andere tentoon stelden. 

 

Inmiddels, een kleine twintig jaar later, ben ik theatermaker met een voorliefde voor maken op locatie. Aanstaande februari 2019 gaat een kleine droom voor mij uitkomen. 

 

Ik mag samen met vriend en theatermaker Leander Breen mee op kamp!  Een kleine week lang zit ik met een groep enthousiaste deelnemers opgesloten in een prachtig boshuis in Diever, Drenthe. De combinatie van de gezelligheid van het doorbrengen van tijd met elkaar (koken,  slapen, eten) en het mogen maken en regisseren van een voorstelling die we in die week zelf zullen gaan maken,  geïnspireerd op de omgeving en gewerkt vanuit een thema.

 

Ben jij tussen 14 en 25 jaar? Hou je wel van buiten zijn in de winter en lijkt dit je geweldig?

Meld je dan nu aan. Spel- of theaterervaring is absoluut niet nodig. 

 

Theatertrainingskamp

Datum: 19 februari (aankomst 16.00 u.) t/m 23 februari (afsluiting 22.00 u.) 2019

Eindpresentatie:  20.00 u. 23 februari (voorafgaand met publiek gezamenlijk eten om 17.30 u.), 

Kosten: €250,- incl. eten, drinken en overnachting

Locatie: Boshuis Diever, Bosweg 23, Oude Willem

Max. 20 deelnemers

 

Er zijn nog plekken!

 

Voor meer informatie en aanmelden ga naar ROESTVRIJ THEATER

 

KASSIEWIJLE, DAAR WILLEN WE HET EIGENLIJK NIET OVER HEBBEN 28-11-2018

 

Afgelopen zondag 25 november speelde Kassiewijle driemaal voor publiek in het knusse zaaltje van het Wereldkindertheater. De voorstelling werd bezocht van 3 tot 63 jaar! De voorstelling speelde om 11.30 en 14.00 en we sloten het project af met een volle zaal bij de voorstelling van 16.00. Daarna hebben spelers en publiek elkaar nog ontmoet in de foyer.

 

De voorstelling ging over de dood. Niet over hoe het is om iemand te verliezen aan de dood, maar meer hoe het is als je straks zelf doodgaat. Kan je eigenlijk nog wat zien als je er straks niet meer bent? Het werd een absurdistische montagevoorstelling met een fijn eind.  "Nee, geen eind voor jou of voor mij, dat nog niet, nu. Maar een eind van de voorstelling bedoel ik".

 

Gedurende het maken van de voorstelling kwamen we erachter dat je gelukkig altijd nog een beetje kunt blijven leven, omdat je in de hoofden van anderen blijft zitten. Daar kunnen we wel mee leven. En nu willen we het er eigenlijk niet meer over hebben. "Want, we willen het daar eigenlijk niet over hebben, de dood."

 

 

 

Voor meer foto's, KLIK HIER

 

 

KAARTVERKOOP KASSIEWIJLE GESTART! 5-11-2018

 

KASSIEWIJLE

Een (vrolijke) voorstelling over (alles behalve) de dood

voor mensen van 6-100 jaar

 

Kassiewijle betekent: heel erg dood zijn. Of: verdwenen zijn. We gaan allemaal een keer dood maar eigenlijk weten we er helemaal niet zoveel vanaf. Kunnen we misschien ook niet doodgaan? En – als je dood bent, kun je er dan nog steeds een klein beetje zijn? En kun je dan nog wat zien? Of is het dan pikdonker?

Kun je echt sterven aan de kieteldood?

 

Spel: Hanneke Janssen, Frederique van de Laar, Rebecca Luijt, Irene Markerink, Lies Schippers, Juliette Sonderman, Maren Stoffels, Keimpe van Willigen

Regie & Concept: Merijn van Beusekom

Met dank aan: Linde van Tienen

 

 Zondag 25 november om 11.30uur & 14.00uur & 16.00uur

Wereldkindertheater, Klein Heiligland 84 in Haarlem

 

reserveren via Theaterwerkplaats Haarlem kaartje 3 euro

 

 

 

 

VOORSTELLING OVER DE DOOD IS IN HET LEVEN GEROEPEN 3-10-2018

 

Begin september ben ik bij de Theaterwerkplaats Haarlem gestart met een groep volwassen amateurspelers met het maken van een voorstelling voor 6+. Eind november zullen we deze tot uitvoering brengen in de binnenstad van Haarlem voor kinderen vanaf 6 jaar. En voor iedereen die nieuwsgierig is naar theater over een donker thema...

 

Van tijd tot tijd raak ik namelijk gefascineerd door de absurditeit van ons bestaan als mens én hoe wij allemaal ook weer, één voor één, verdwijnen. We gaan allemaal een keer dood, maar eigenlijk weten we er helemaal niet zo veel vanaf. Kunnen we misschien ook niet doodgaan? En, als je dood bent, kun je er dan eigenlijk ook nog een beetje zijn?  Als je dood bent, kun je dan nog wat zien? Kun je ook op een hele mooie manier doodgaan? Vragen die ik mijzelf stel en waar ik, samen met de spelers, antwoorden op probeer te zoeken.

 

De repetities zijn in volle gang en er is al flink scenemateriaal gemaakt waarin de verwachte clichés aan bod zijn gekomen. Grafredes, kisten, begraafplaatsen en crime scenes, maar ook geesten, kraaien en kleffe cake zijn de revue gepasseerd. 

Erwin Wurm. www.itsnicethat.com
Erwin Wurm. www.itsnicethat.com

De voorstelling zal spelen op zondag 25 november in het zaaltje van het Wereldkindertheater. Voor meer informatie en kaartverkoop - hou de website in de gaten!

 

 

 

 

 

 Ik vind theater de uitgewezen plek voor het uitbreiden van muziekrepertoire!

Zowel voor  het vergroten mijn eigen repertoire en kennis, als die van de bezoeker. Ik hoop de theaterliefhebber, via mijn voorstellingen, ook warm te maken voor mooie (klassieke) muziek.

 

Ik vind het een mooi gegeven dat je (onbewust) kunt luisteren naar muziek die gebruikt wordt in een theatervoorstelling...en dat je over tien jaar denkt 'Hé, ik ken dit nummer ergens van!'. Muziek staat voor mij voor gevoel, associatie en sfeer en kan een grote bijdrage leveren aan de verbeelding en aan plezier in het leven. 

 

Help mij bij het uitbreiden van mijn muziekrepertoire:

WELK MUZIEKSTUK (BIJ VOORKEUR KLASSIEK EN INSTRUMENTAAL) HEB JIJ ALTIJD STERK GEASSOCIEERD MET HET THEMA DE DOOD?

 

Stuur mij een bericht met de naam van de componist en titel en wie weet kun jij mij inspireren en gebruik ik het muziekstuk in de voorstelling! 

 

 

 

 

 

NOG TWEE NACHTJES TOT HET LAATSTE EILAND 13-9-2018

 

In de afgelopen weken bevonden Sebastiaan van Loenen (oud-klasgenoot, vriend en tevens theatermaker) en ik ons op een bijzonder en verstopt natuurgebied in de buurt van Rotterdam; het eiland Tiengemeten. Hier repeteerden wij voor een korte voorstelling die zal spelen op het festival Het Laatste Eiland.

 

For The Time Being is een locatievoorstelling over hoe tijd kan voelen als je je in de natuur bevindt. Tijd die trekt, loopt en vertrekt. Tijd die op loopt en af. Tijd die snel voorbij gaat of juist heel langzaam. Op het eiland Tiengemeten zijn we op zoek gegaan naar de perfecte locatie waar de tijd niet meer lijkt te bestaan. Een plek waar je niet vanuit tijd hoeft te leven maar gewoon kunt zijn. Een plek waar je mee kunt dwalen met de wind of gewoon kunt verdwijnen in het riet. 

 

Aanstaande zaterdag vindt de eerste editie van het festival plaats en ik ben trots deel uit te mogen maken van dit toffe initiatief. Bovendien pas ik perfect in het profiel van de bezoeker van dit festival: degene die in de stad woont, maar eigenlijk het liefst in de natuur is!

 

De rest van het programma is te gek, het gaat mooi weer worden én er zijn nog kaarten! Wie gaat er mee? #ikbenophetlaatsteeiland

 

Wegens privé omstandigheden waren wij  genoodzaakt de locatievoorstelling For The Time Being op het laatste moment af te lassen.

 

 

 

 

LOCATIETHEATER 'FOR THE TIME BEING' OP FESTIVAL HET LAATSTE EILAND 6-9-2018

 

Op zaterdag 15 september vindt in het prachtige natuurgebied van Tiengemeten een nieuwe festival plaats genaamd Het Laatste Eiland.

 

Speciaal voor dit festival maken Sebastiaan van Loenen en ik een korte voorstelling:

 

Tijd is overal. Om je pols, in je broekzak en aan de muur.

De tijd die tikt, de tijd die dringt,

alle tijd die je tekort komt.Tijd is geld.
 
Maar tijd is ook in de natuur. Daar verstopt ze zich

tussen het hoge riet, waait ze even met de wind mee en gaat ze door je haren

opeens heel anders aan je voorbij.
 
Speciaal voor Het Laatste Eiland maken theatermakers Sebastiaan van Loenen en Merijn van Beusekom een korte, absurdistische en poëtische voorstelling over tijdsbeleving in de natuur, waarbij de prachtige omgeving van Tiengemeten als decor en inspiratiebron dient.

 

Voor meer informatie over het festival en kaartverkoop, ga naar Het Laatste Eiland 

 

 

EEN NIEUW SEIZOEN BIJ  THEATERWERKPLAATS HAARLEM 23-8-2018

 

Na een succesvolle eerste samenwerking met de Theaterwerkplaats Haarlem (in de vorm van een cursus 'absurd theater') zal ik hier ook aankomend seizoen weer aan het werk gaan!

 

Op maandag 10 september begin ik daar met een cursus theater voor beginners. Als je nog nooit op de vloer hebt gestaan, maar hier vreselijk nieuwsgierig naar bent, geef je dan vooral op. In zes weken kom je spelenderwijs in aanraking met de beginselen van toneelspelen. 

 

Ben je al iets meer ervaren (of niet, maar heb je gewoon veel lef) geef je dan op voor de productie jeugdtheater. Hier zullen we in twaalf repetities (start woensdagavond 12 september) een kleine voorstelling maken die we ook daadwerkelijk zullen spelen voor een jeugdig publiek!

 

Voor meer informatie verwijs ik je door naar de Theaterwerkplaats Haarlem. Allebei de reeksen zullen plaatsvinden in het theater van het Wereldkindertheater, in het centrum van Haarlem

 

 

 

Foto: Ruben Hamelink
Foto: Ruben Hamelink

IN DE MAAK: LOCATIEVOORSTELLING OP NIEUW  EN VERRASSEND FESTIVAL HET LAATSTE EILAND  14-8-2018

 

Op zaterdag 15 september 2018 zal ik samen met Sebastiaan van Loenen een korte voorstelling spelen op een nieuw festival: Het Laatste Eiland. Met een prachtig natuurgebied als decor. Het zal een korte voorstelling worden met als thema tijdsbeleving in de natuur.  Want omringd door de natuur  kunnen wij de tijd compleet vergeten.

 

Voor meer info over deze korte voorstelling houd deze website in de gaten.

 

Het Laatste Eiland - Waar rivier en zee elkaar ontmoeten

Het festival zal plaatsvinden op het eiland Tiengemeten, bij Haringvliet. Iedere dag gaat daar een klein pontje heen en weer om dit prachtige eiland te bezoeken en verkennen. In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Zij hebben (mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij) de handen bijeen gestoken om een natuur-cultuur festival op te zetten. Het festival is bedoeld voor de echte pionier; iemand die staat te trappelen om onontdekte plekken te bezoeken. Iemand die in de stad woont, maar stiekem mega gelukkig wordt van de natuur.

 

Het programma bestaat uit een mix van natuur en cultuur. Voor meer informatie over het festival ga naar Het Laatste Eiland

#Ikbenophetlaatste eiland

 

 

 

 

CULTUURCOÖRDINATOR IN DE DOP ZOEKT BASISSCHOOL! 9-8-2018

 

Als afgestudeerd theatermaker/theaterdocent én cultureel en maatschappelijk vormer met een sterke visie op hoe kunst en cultuur zich kan manifesteren in en rondom school: ben ik op zoek naar een school die geïnspireerd wil worden en een speels, en tegelijkertijd haalbaar, plan wil, voor op zijn/haar school!

 

Bij voorkeur omgeving Haarlem en parttime (of op freelance basis)

 

Ik heb al ruime ervaring in het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van kunst- en cultuureducatie. Mijn netwerk is enorm en mijn enthousiasme misschien wel groter.

 

BEN OF KEN JIJ DIE LEUKE SCHOOL?!

Neem dan contact met me op en wellicht kan er een mooie samenwerking uit voort komen!